Dante Thelestam bloggar om musik och om att skriva musik.

Konserter

Spektrala ångor

12 maj , 2016, 18.39 tonsattaren

 

På lördag hörde jag Steve Lehman Octet på Walker Art Center i Minneapolis. Supertufft!

Steve Lehmans fiffiga idé är att fusionera jazz med en stil inom samtida konstmusik kallad spektralmusik. Till exempel stämmer oktetten ofta sina ackord enligt övertonsserien vilket ger musiken ett njutbart originellt sound.

Låten Echoes (från albumet Travail, Transformation and Flow) demonstrerar bra vad det handlar om. Chris Dingmans vibrafon, med specialdesignade plattor, lägger grunden för ett långsamt flöde av välljudande ackord. Bandet stämmer in med gungande toner i olika tempon. Låga basnoter på tuba får soundet att glöda.

Live är oktettens musik prestationsriktat för att inte säga skrytsamt. Snabbt lirande, rappa tempon och kluriga taktarter bjuder på intressanta vändningar från låt till låt. Särskilt trummisen Tyshawn Sorey är ett verkligt energiknippe.

Oktettens nyaste platta Mise en Abîme kan köpas via Pi Recordings.

 

lehman.program

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *