Dante Thelestam bloggar om musik och om att skriva musik.

Konserter

Hundra flöjter

22 apr , 2016, 20.46 tonsattaren

 

På lördag spelade flöjtstjärnan Claire Chase tillsammans med 103 övriga flöjtister ett entimmesverk – Il cerchio tagliato dei suoni (1996) – av den italienska tonsättaren Salvatore Sciarrino. Konserten ägde rum på Northwestern University i en vacker ny sal, Galvin Hall, med ett gigantiskt panoramafönster som bakgrund för scenen.

Fyra flöjtister (Chase medräknat) formade en virtuos flöjtkvartett som spelade det huvudsakliga stoffet. Sciarrinos sätt att skriva för flöjt var avgjort personlig och kreativ. Musiken bestod av ovanliga flöjtljud så som susande blåsningar, genomträngande höga toner, ljudliga frustningar, och olika sorters fladdrande och skimrande toner. Claire Chase skrev vågat i programbladet:

“Det finns få tonsättare sedan 1700-talet som gjort mer för att vidga på flöjtens uttrycksförmåga än Sciarrino…”

Det som gjorde konserten på Northwestern till en sevärdhet var skaran på hundra personer som ackompanjerade den professionella flöjtkvartetten. Flöjtister, musikstudenter och barn från närliggande musikinstitut vandrade i en cirkel runt publiken och andades på olika sätt genom flöjterna. Alldeles i slutet av verket hördes roligt knatter då alla flöjtister producerade smällande ljud med tungan genom sina flöjter.

De hundra flöjterna var ett effektivt dragplåster för konserten, men ärligt talat var musiken de skapade inte särskilt engagerande. Jag tyckte mig märka hur många av de “migrerande” flöjtisterna tröttnade på att trampa i ring och flåsa i flöjterna varv efter varv. Likgiltighet smittar av sig. Trots att Sciarrinos tankar bakom musiken var poetiska – bland annat fjärilars flykt och migration i dagens samhälle – var den akustiska effekten vardaglig och poesin tröttade snabbt ut sig.

På sätt och vis var hela verket ett enormt solostycke. Claire Chase stod ensam på scen – resten av flöjtkvartetten stod vid kanterna av publiken. Flöjterna imiterade varandra genomgående vilket skapade en illusion av att Chase ledde hela musiken.

Kolla in Salvatore Sciarrinos musik här:

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *