Dante Thelestam bloggar om musik och om att skriva musik.

Min musik

Skriva stjärnor

16 apr , 2016, 21.32 tonsattaren

 

Jag arbetar för tillfället på ett långt audiovisuellt verk för piano. För mig är arbetsmetoden ny och spännande – men också krävande. Under våren har jag därför skrivit mindre pianostycken för att testa hur samspelet mellan musiken och bilderna fungerar i praktiken. De små styckena är självständiga verk men också utdrag ur det planerade långa verket.

I februari uruppförde Jonathan Hannau ett fem minuters stycke, A Table of Chords, för piano och bildspel. Jonathan är en av dessa avundsvärda musiker som både spelar piano och komponerar professionellt. Det är ett stort nöje att arbeta med en musiker som har ett brett perspektiv på musik, som förstår snabbt och pålitbart vad man är ute efter, och som dessutom kan ge detaljerad feedback. Konsertinspelningen finns nu att lyssna på soundcloud:

Jag gillar inspelningen – men det bör nämnas att musiken är live och att allt inte gick helt som planerat på konserten. Salen var mörklagd för att kunna projicera bilderna och Jonathan hade små LED-lampor vid pianot för att lysa upp noterna. Till att börja med gick allt bra. Problemet dök upp halvvägs i stycket då Jonathan plötsligt skulle spela en hög not nära ändan av tangentbordet. Lamporna lyste inte så långt. Jonathan fick gissa sig fram någonstans i det svarta tomrummet och istället för noten E träffade han mitt emellan två slumpartade tangenter. Klirr! Oops.

Nå, jag lärde mig den läxan. Nu i april när Keting Zhang uruppförde ett annat utdrag ur pianoverket såg vi till att lamporna lyste tangentbordet tillräckligt. Ändå insisterade Keting att öva stycket med släckta ljus veckor före konserten – “Tänk om något går snett!”

Som sagt är de här kortare styckena utdrag ur ett längre verk under arbete. Bilderna är inspirerade av MIDI grafik – framförallt gulliga Youtube-videon där noter framställs som prickar på en svart botten. Kort sagt är prickarna en exakt grafisk notbild av musiken.

Mitt arbete hittills är en blandning av kolteckningar och simpel datorgrafik. Här några exempel på hur det ser ut:

Bildspel till "A Table of Chords"

Bildspel till ”A Table of Chords”

En annan viktig inspiration är stjärnor. Jag undrar om man kan lyssna på musik på samma sätt som man skådar stjärnor. Det ironiska är att jag för tillfället bor i ett av världens mest ljusförorenade städer. I Chicago finns helt enkelt ingen möjlighet att se stjärnor på riktigt.

Bildspel till "Root Notes"

Bildspel till ”Root Notes”

, , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *